RAKENNUSTYÖMAAN TÄRKEIN TYÖKALU

Henrik Weckström kirjoitti Tekniikan Maailman Rakennusmaailma 4/2015 -lehdessä artikkelin otsikolla Rakennustyömaan tärkein työkalu. Artikkelissa pureuduttiin rakennustelineen tärkeimpiin ominaisuuksiin, turvallisuuteen, toiminnallisuuteen, monipuolisuuteen ja lain vaatimuksiin.

Rakennusprojektin budjetti on yleensä hyvin tarkka ja valitettavasti useimmiten säästetään työkaluissa, kuten telineissä. Tämä voi johtaa siihen, että sattuu herkemmin onnettomuuksia, joita ei rahalla voi korvata. Hyvän telineen hankinta maksaa itsensä säästyneissä työtunneissa ja työmaan turvallisuudessa.


Artikkelissa korostettiin ammattitelineiden hankkimista, joko vuokraten tai ostaen. Halpojen mallien hankkimista ei suositeltu työturvallisuusmielessä.

Fox1 -rakennustelineet saivat pääosan artikkelissa. Telineen historiasta ja tavoitteista kerrottiin tarkkaan ja jokainen tuotesuojattu malli (7 kpl) mainittiin erikseen. ”Telinemalleja on kolme; Usko, Toivo ja Oiva. Niistä kaikkein suurin ja lähinnä ulkotöihin tarkoitettu Usko on 3,2 m pitkä ja puolitoista metriä leveä. Keskikokoinen yleisteline Toivo (2,6 x 1,2m) sopii sekä ulko-että sisätöihin, ja pienin Oiva on sisätöihin tarkoitettu. Oivasta on muunnoksia, jotka sopivat esimerkiksi rappukäytäviin ja jopa kierrerappuihin. Kaikissa telineissä on sama perusrakenne ja samat materiaalivahvuudet, ainostaan pohjamitat eroavat. Telineistä voi toki myös tehdä kiinteät ja koota perättäisiä kokonaisuuksia niin
paljon kuin tarvitaan.”

Artikkelissa kerrottiin myös tarkasti telineen rakenteesta ja mainittiin erikseen, että telineen pystyttäminen sujuu nopeasti ja että kaikissa työtasoissa on varvaslistat, vaikka laki vaatii sitä vain ylimmällä tasolla. Varvaslistojen avulla tasoilla
on helpompi kävellä, eivätkä työkalut ja muut tavarat pääse putoamaan allaolevien niskaan.


Lopuksi artikkelissa painotettiin lain asetuksia. Todettiin mm seuraavaa; ”Useimmat toki tietävätkin, ettei esimerkiksi nojatikkaita saa käyttää työalustana, vaan ainoastaan tilapäisinä kulkuteinä tai muihin lyhytaikaisiin, kertaluonteisiin töihin. Mutta tiesittekö, että telineiden työtasot on varustettava kaiteilla, jos putoamiskorkeus on yli kaksi metriä? Ja että telineiden kaiteissa on oltava jalkalista, ja kaiteen korkeuden vähintään yksi metri? Johteet on sijoitettava siten, ettei minkään johteen alapuolella oleva pystysuora vapaa tila ole 0,5 metriä suurempi.”

Me Fox1ssä olemme tämän alusta saakka tienneet ja noudatamme kaikissa tuotteissamme tarkasti lain pykäliä. Artikkelissa mainittiin asiallisesti myös, että Fox1 -rakennustelineen kotimaisuusaste on 80%.